„Stado jełopów”? „Kancelaria w powietrzu”? Krótka historia 318 Dywizjonu Myśliwsko-Rozpoznawczego „Gdański” - Męczykowski, Łukasz (Gdański Notatnik Historyczny, 2025)
318 Dywizjon Myśliwsko-Rozpoznawczy „Gdański” to jedna z najmniej znanych jednostek Polskich Sił Powietrznych w II wojnie światowej i jedyny polski dywizjon działający prawie wyłącznie na terenie Włoch. Sformowany w 1943 r., od początku przeznaczony był do współpracy z 2 Korpusem Polskim. Z racji charakteru pełnionych zadań, jego piloci nie mogli pochwalić się zestrzeleniami czy ilością zrzuconych bomb. Ich „trofeum” były fotografie i cele zniszczone przez współpracującą z nimi artylerię. Choć walczyli tylko przez rok, odcisnęli swe piętno na historii walk podczas II wojny światowej na Półwyspie Apenińskim.