Postępowanie w obliczu sporów między krzyżackimi poddanymi a Mazowszanami w pierwszej połowie XV w. na przykładzie listu w sprawie sołtysowej z Nidzicy - Duda, Michalina (Gdański Notatnik Historyczny, 2026)
Mazowieccy władcy, księżna Anna i książę Bolesław IV, w liście do wielkiego mistrza zakonu krzyżackiego Paula von Rusdorf z 1435 r. relacjonują działania podjęte w związku z konfliktem o młyn pomiędzy niewskazanym z imienia Mazowszaninem a sołtysową z Nidzicy. Dzięki temu zyskujemy wgląd w praktykę rozwiązywania sporów na pograniczu mazowiecko-krzyżackim w pierwszej połowie XV w.