Dobrze jest mieszkać na Zaspie. Działalność społeczno-wychowawcza Lokatorsko-Własnościowej Spółdzielni Mieszkaniowej „Zaspa” w latach 1981–1990 - Naworski, Amadeusz (Gdański Notatnik Historyczny, 2026)
W 1972 r., na V plenum Komitetu Centralnego Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej, Edward Gierek przedstawił założenia nowego planu gospodarczego, którego efektem miało być oddanie do 1990 r. 7,5 mln mieszkań. Program ten znany jest także pod hasłem „Budujemy drugą Polskę”. W jego ramach w całym kraju powstało wiele osiedli mieszkaniowych, opracowanych według nowoczesnych założeń architektonicznych i urbanistycznych. Oprócz wybudowania samych mieszkań na nowych osiedlach prowadzono też działalność społeczno-wychowawczą. Jednym z takich osiedli, wyróżniających się niestandardowym sposobem ułożenia budynków, jest gdańska Zaspa. Istniejąca tam w latach 1972–1990 spółdzielnia mieszkaniowa stworzyła interesujący program socjalno-edukacyjny skierowany do mieszkańców. Początkowo, ze względu na brak odpowiednich lokali, nie mógł on być w pełni realizowany. Dopiero oddanie do użytku Domu Społecznego w 1981 r. pozwoliło tę działalność w pełni rozwinąć.