Głos krytyczny w sprawie książki Tomasza Glinieckiego, Gdańsk ’45. Propaganda. Opanowanie Pomorza Gdańskiego przez Armię Czerwoną - Rosner-Leszczyński, Kacper (Gdański Notatnik Historyczny, 2025)
Tomasz Gliniecki przez 20 lat był dziennikarzem i zarządzającym mediami, a od ponad dekady muzealnikiem, o czym możemy dowiedzieć się z biogramu umieszczonego na okładce jego książki. W 2016 r. pomyślnie obronił dysertację doktorską pt. „Propaganda wojenna i kreacja mitów wyzwoleńczych na przykładzie mławsko-elbląskiej operacji Armii Czerwonej w 1945 roku”, którą rok później wydano drukiem. Tomasz Gliniecki przez kilka ostatnich lat dał się też poznać jako bardzo aktywnie działający naukowiec i popularyzator wiedzy. Spod jego pióra wyszedł szereg niemałej objętości książek, a także mniejszych opracowań, dotyczących w głównej mierze schyłkowego okresu II wojny światowej. Jednym z jego ostatnich osiągnięć jest dwutomowe wydawnictwo poświęcone dziejom Gdańska w 1945 r. W pierwszym tomie Autor omówił działania zbrojne w ścisłym tego słowa znaczeniu, w drugim natomiast, będącym tematem niniejszego tekstu, poruszył kwestie związane z propagandą wojenną towarzyszącą zdobywaniu tego regionu.