Raport z badań rasowych Kaszubów z 1940 r. - Daniluk, Jan (Gdański Notatnik Historyczny, 2025)
Artykuł przedstawia mało dotąd znany dokument ze zbiorów Archiwum Federalnego (Bundesarchiv) w Berlinie-Lichterfelde – raport z przeprowadzonego na początku 1940 r. badania rasowego wyselekcjonowanej grupy Kaszubów z powiatu kartuskiego. Badania przeprowadzili funkcjonariusze SS na zlecenie Urzędu Uzupełnień Kadrowych Waffen-SS (Ergänzungsamt der Waffen-SS). Przedstawiony w oryginale (w jęz. niemieckim) i opracowany dokument jest jednym z przykładów polityki niemieckiego aparatu okupacyjnego wobec kaszubskiej ludności Pomorza, jej postrzegania, traktowania i snucia związanych z nią planów.