Spory o nielegalne praktyki lecznicze pomiędzy balwierzami a katami w Elblągu w XVII w. - Kaczor, Dariusz (Gdański Notatnik Historyczny, 2025)
Niniejszy tekst podejmuje kwestię sporów kompetencyjnych pomiędzy koncesjonowanymi chirurgami-balwierzami a miejskimi katami w Elblągu na przestrzeni XVII w. w zakresie dokonywania przez tych ostatnich nielegalnych zabiegów leczniczych na szkodę cechowych cyrulików. Podstawę źródłową stanowią decyzje dotyczące formalnego rozstrzygania sporów pomiędzy obiema grupami przez władze miejskie oraz supliki balwierzy do Rady w tych sprawach. W tekście zostały omówione aspekty związane z zakresem kuracji podejmowanych nielegalnie przez katów, przynależnością społeczną ich klienteli i powodami szukania przez mieszczan pomocy medycznej u miejskich oprawców. Poruszone zostały także wątki częstego podejmowania się tego rodzaju zabiegów przez żony katów bądź wdowy po nich (jako przyczynek do roli kobiet w zakresie świadczenia usług leczniczych w mieście wczesnej epoki nowożytnej) oraz roli władz miejskich jako instytucji dbającej o porządek publiczny i prowadzącej mediacje w sytuacji konfliktu społecznego.