Diecezja gdańska niespełna rok od zakończenia II wojny światowej na podstawie sprawozdania administratora apostolskiego ks. inf. Andrzeja Wronki z kwietnia 1946 r., przygotowanego dla prymasa Polski kard. Augusta Hlonda - Gucewicz, Daniel (Gdański Notatnik Historyczny, 2025)
Przedstawiony do edycji dokument – sprawozdanie zarządcy diecezji gdańskiej z kwietnia 1946 r. – stanowi cenne źródło do dziejów stosunków wyznaniowych panujących w Gdańsku w pierwszym roku od zakończeniu działań wojennych. Zawiera podstawowe dane statystyczne oraz odpowiednie tło historyczne i uwarunkowania polityczne. Dużo miejsca zajmuje w nim sytuacja ludności i duchowieństwa niemieckiego, które dotąd dominowało w niewielkiej diecezji gdańskiej. Autorem sprawozdania jest administrator apostolski diecezji gdańskiej i chełmińskiej ks. Andrzej Wronka, który od września 1945 r. zarządzał obiema diecezjami z Pelplina (diecezja chełmińska), a na stałe do Gdańska przeniósł się dopiero w lipcu 1946 r. Być może odległość od stolicy biskupstwa przyczyniła się do pewnych nieścisłości w przytoczonych w dokumencie informacji. Od początku ks. Wronka czynił starania, by diecezję gdańską możliwie szybko spolonizować, nie tracąc jednak z oczu chrześcijańskiej solidarności wobec ubogiej ludności niemieckiej, wyrażającej się m.in. w pomocy charytatywnej i zachowaniu na stanowiskach przedwojennych księży gdańskich.