Gdańsk wojenny i powojenny we wspomnieniach włoskiego oficera lekarza Piera Redaellego (1944–1945) - Molendowski, Leszek (Gdański Notatnik Historyczny, 2025)
Poniższy tekst przedstawia fragment wspomnień włoskiego oficera okresu II wojny światowej Piera Redaellego (1915–1997), lekarza-chirurga (weterana wielu frontów, m.in. we Francji, na Bałkanach i w Związku Sowieckim), którego kapitulacja armii włoskiej (wrzesień 1943) zaprowadziła w 1944 r. do Gdańska. Tam jako internowany włoski żołnierz przez kilka miesięcy – do marca 1945 r. – pracował jako lekarz w strukturze niemieckiego obozu jenieckiego (Stalag XX B/Z). W swoich wspomnieniach opisuje warunki życia i pracy, głównie włoskich jeńców, miasto w trakcie oblężenia i walk, w końcu również wkroczenie Armii Czerwonej. Włoski chirurg opuścił Gdańsk wczesną jesienią 1945 r., angażując się jeszcze w uruchomienie Szpitala Miejskiego Ogólnego (Akademii Lekarskiej w Gdańskiej, dziś Gdański Uniwersytet Medyczny).