Memoriał Rady Miejskiej Gdańska do dworów europejskich w sprawie negotium gallicum z marca 1698 roku - Swobodziński, Marcin (Gdański Notatnik Historyczny, 2025)
W wyniku wyraźnego opowiedzenia się przez władze Gdańska podczas bezkrólewia po śmierci Jana III Sobieskiego po stronie Augusta II miasto spotkały twarde reperkusje w postaci zaboru należących do gdańskich kupców statków oraz zerwania zyskownych relacji handlowych z Francją. W celu ich unormowania Rada Miejska przedsięwzięła szeroko zakrojone działania dyplomatyczne na wielu dworach europejskich, w tym także w Berlinie. W założeniu miały one dopomóc Gdańskowi w pozyskaniu przychylności Paryża. Aby w pełni przedstawić swoje stanowisko i kontrargumenty na zarzuty stawiane przez stronę francuską, w marcu 1698 r. władze gdańskie kazały sporządzić specjalne pismo, zatytułowane „Memorial”. Uzasadniały w nim swoje nieprzejednane stanowisko, przerzucając całą winę na dyplomatów francuskich oraz księcia francuskiego Ludwika de Conti. Mimo że ostatecznie rada została zmuszona do ustępstw, to sam dokument może uchodzić za dowód aktywnej i stanowczej polityki zagranicznej Gdańska.