Odkrycia archeologiczne w Gdańsku i ich recepcja w środowisku naukowym Prus XVII i XVIII wieku - Grulkowski, Marcin (Gdański Notatnik Historyczny, 2025)
Przedmiotem artykułu jest recepcja odkrycia archeologicznego z Gdańska z 1656 r. w środowisku naukowym XVII i XVIII w. W trakcie prac fortyfikacyjnych w czasie wojny polsko-szwedzkiej odkryto grób, w którym znajdowało się osiem urn. Pierwszym uczonym, który rozpowszechnił wiedzę o znalezisku, był gdański historyk Joachim Pastorius. W 1656 r. z tej okazji napisał wiersz, w którym w poetyckiej formie opisał gdańskie znalezisko. Przełomem dla rozwoju archeologii w Prusach była działalność Christiana Friedricha Reuscha, który w 1724 r. opublikował pracę De tumulis et urnis sepulcralibus in Prussia. Informacje na temat urn wykopanych w Gdańsku uzyskał od teologa i historyka Michaela Lilienthala. Dysponował on rysunkiem grobowca, a także pisemną relacją dotyczącą odkrycia.