Zależności między liberalizacją handlu a polityką ekologiczną w warunkach globalizacji gospodarki światowej - Kuna-Marszałek, Aneta (Equilibrium. Equilibrium. Quarterly Journal of Economics and Economic Policy, 2010)
We współczesnym świecie coraz częściej podnoszone są głosy, że nie jest możliwa realizacja zasad polityki handlowej w oderwaniu od polityki ekologicznej. Zdrowa i racjonalna gospodarka nie jest w stanie sprawnie funkcjonować w zdegradowanym środowisku. Globalizujące się systemy ekonomiczne ze swoim liberalnym podejściem do handlu muszą więc brać po uwagę ogólnoświatowe konsekwencje podjętych działań i wspierać rozwój przyjazny dla otoczenia przyrodniczego. Czy „ekologizacja” handlu ma racjonalne uzasadnienie ekonomiczne? Czy wzajemne związki między liberalizacją a polityką ekologiczną są rzeczywiście silne i powinny stać się przedmiotem międzynarodowej debaty? To główne pytania, na jakie Autorka próbuje znaleźć odpowiedzi w niniejszym artykule.