Wahania koniunkturalne przemysłu a zmiany na poziomie działów PKD - Kasperowicz, Rafał (Equilibrium. Equilibrium. Quarterly Journal of Economics and Economic Policy, 2010)
Celem niniejszego opracowania jest identyfikacja wahań koniunkturalnych w przemyśle polskim oraz w wybranych działach przemysłu według PKD, a następnie zbadanie ich współzmienności. Tak postawiony cel wynika z chęci empirycznej weryfikacji, współistnienia wahań koniunkturalnych w wielu wskaźnikach, procesach ekonomicznych. W analizach posłużono się następującymi metodami statystyczno-ekonometrycznymi: procedurą korekcji sezonowej Census X11/Y2k; filtrem Hodricka-Prescota, analizą korelacji. Opracowanie składa się z trzech części poprzedzonych wprowadzeniem oraz podsumowanych w zakończeniu. W pierwszej części zdefiniowano cykl koniunkturalny. W drugiej przedstawiono metodologię wyodrębniana wahań cyklicznych. W części trzeciej przeprowadzono analizę empiryczną – wyodrębniono składnik cykliczny analizowanych szeregów czasowych oraz określono ich współzależności.