Bąble spekulacyjne jako anomalia współczesnych rynków finansowych - Szumny, Bartosz (Equilibrium. Equilibrium. Quarterly Journal of Economics and Economic Policy, 2009)
W artykule przedstawiono zjawisko bąbli spekulacyjnych, które jest nieodłącznym elementem współczesnych rynków finansowych. Najczęściej pod pojęciem bąbla spekulacyjnego rozumie się ruch cen aktywów, który nie sposób wyjaśnić fundamentalnymi przesłankami bądź innymi racjonalnymi czynnikami, mającymi istotny wpływ na cenę tych aktywów. W pracy skupiono się przede wszystkim na ukazaniu behawioralnego aspektu tego zjawiska. Psychologia bowiem w dobie załamania współczesnych rynków finansowych zdaje się odgrywać niebagatelną rolę. Na przykładzie bąbli spekulacyjnych, takich jak: tulipomania, bąble biotechnologiczne czy też internetowa bańka spekulacyjna, z łatwością dostrzec można takie psychologiczne aspekty tego zjawiska, jak: zachowania stadne, kaskada informacyjna, nadmierna pewność siebie, błąd post factum, iluzja sprawowania kontroli. Zjawiska te towarzyszące pojawieniu się bąbli spekulacyjnych są bardzo bliskie każdemu uczestnikowi rynku parającemu się grą na giełdzie, o której w ostatnim czasie mówi się bardzo dużo.