Analiza rynku hotelowych usług noclegowych w latach 2003–2008 w Polsce - Sarnecki, Cezary (Equilibrium. Equilibrium. Quarterly Journal of Economics and Economic Policy, 2010)
Celem niniejszego artykułu była próba odpowiedzi na pytanie jak wygląda polska baza hotelarska pod względem struktury skategoryzowanych obiektów, ich geograficznego rozproszenia, porównania na tle innych krajów europejskich, dynamiki i kierunków rozwoju? Czy podaż usług noclegowych oferowanych przez hotele nadąża za popytem na nie i czy struktura podaży jest adekwatna do struktury popytu (za wyznacznik przyjęto kategorie hoteli)? W celu odpowiedzi na powyższe pytania posłużono się głównie analizą jedno-podstawowych indeksów dynamiki oraz analizą struktury analizowanych zjawisk. Jako podstawową tezą przyjęto, że w Polsce istnieje niedorozwój bazy hotelarskiej i w minionym okresie pomimo wzrostu inwestycji niedorozwój ten nie uległ zmniejszeniu.