Deflacja a działalność inwestycyjna banków. Przykład Japonii w latach 1993–2008 - Kozioł, Waldemar (Equilibrium. Equilibrium. Quarterly Journal of Economics and Economic Policy, 2010)
Celem artykułu jest wskazanie uwarunkowań działalności inwestycyjnej banków w warunkach procesów deflacyjnych. Doświadczenia japońskie wskazują, że procesy długookresowej deflacji wpływają na strukturę aktywów i pasywów instytucji bankowych. W warunkach deflacji i często towarzyszącej jej tzw. pułapki płynności klasyczna, depozytowo-kredytowa działalność banków nie przynosi odpowiednich zysków, wpływając na obniżenie rentowności. W tej sytuacji banki poszukują innych źródeł przychodów, takich jak prowizje czy działalność inwestycyjna. Artykuł wskazuje zmiany zachodzące w bilansach banków i ich przyczyny oraz skutki. Jest przede wszystkim próbą odpowiedzi na pytanie, czy istnieją możliwości wykorzystania portfela inwestycyjnego w celu zapobieżenia negatywnym skutkom procesów deflacyjnych.