Konsekwencje stosowania określonych systemów kursowych w warunkach kryzysu finansowego na przykładzie krajów Europy Środkowo-Wschodniej - Zbierzchowska, Dorota (Equilibrium. Equilibrium. Quarterly Journal of Economics and Economic Policy, 2010)
W artykule przedstawiono aktualną klasyfikację systemów kursowych w tej grupie krajów. W warunkach światowego kryzysu finansowego i liberalizacji przepływów kapitałowych w krajach Europy Środkowo-Wschodniej uwidoczniły się korzyści i zagrożenia związane ze stosowaniem określonych rozwiązań w zakresie kursu walutowego. Celem artykułu jest przedstawienie korzyści i kosztów stosowania różnych rozwiązań kursowych i ich skutków dla autonomii polityki monetarnej. Porównano także sytuację gospodarczą krajów EŚW w okresie pierwszych kwartałów światowego kryzysu finansowego. Podjęto próbę wskazania krajów, w których ograniczenia wynikające z przyjętego systemu kursu walutowego, pociągnęły za sobą największe negatywne konsekwencje dla stanu całej gospodarki, a także tych, w których rozwiązanie kursowe przyczynić się mogło do złagodzenia skutków kryzysu.