Ciągłość, innowacja, rewitalizacja? Dziedzictwo kulturowe a poszukiwanie wspólnoty w regionie postmigracyjnym - Pokrzyńska, Magdalena (Europa Orientalis. Studia z Dziejów Europy Wschodniej i Państw Bałtyckich, 2020)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest jeden z przejawów uczestnictwa w kul-turze mieszkańców regionu postmigracyjnego, jakim są amatorskie zespoły ar-tystyczne nawiązujące do kultury ludowej. Autorka prezentuje trzy różne grupy funkcjonujące współcześnie w regionie lubuskim, poszukując podobieństw i róż-nic pomiędzy nimi w zakresie obecności dziedzictwa kulturowego w działaniach zmierzających do wytwarzania wspólnoty społecznej. Kontekstem działalności zespołów jest region postmigracyjny (powojenne procesy zachodzące w zbio-rowościach lokalnych Polski zachodniej) i cechy współczesnego społeczeństwa (wynikające z globalizacji, urbanizacji, rozwoju wartości indywidualistycznych). Podstawą artykułu są badania terenowe autorki.