Tragedia wschodnich chrześcijan w eseju Colosimo Zbędni ludzie. Jean-François Colosimo, Zbędni ludzie. Przekleństwo chrześcijan Bliskiego Wschodu, Wydawnictwo Dialog, Warszawa 2017 - Sińczak, Tomasz (Europa Orientalis. Studia z Dziejów Europy Wschodniej i Państw Bałtyckich, 2020)
-