Выдающийся музыкант Сибири - Никулина, Ирина (Europa Orientalis. Studia z Dziejów Europy Wschodniej i Państw Bałtyckich, 2012)
Wybitny muzyk na Syberii Artykuł jest poświęcony twórczości muzyka i wynalazcy Wiaczesława Bubnowicza na Syberii (przede wszystkim na Ałtaju). Ukazuje jego działalność muzyczną i społeczną, osiągnięcia oraz wpływ na życie regionu na podstawie listów, wydawnictw informacyjnych, materiałów osobistych Bubnowicza. Autorka zwróciła także uwagę na krewnych Bubnowicza. Te informacje mogą być niezwykle interesujące dla czytelników polskich.