Powiat borszczowski w latach 1921–1939 - Leszczyński, Rafał (Europa Orientalis. Studia z Dziejów Europy Wschodniej i Państw Bałtyckich, 2016)
Powiat borszczowski w latach 1921–1939 Powiat borszczowski w okresie międzywojennym był częścią województwa tarnopolskiego. Z uwagi na położenie geograficzne jego mieszkańcy byli narażeni na oddziaływanie propagandy komunistycznej oraz mogli być podatni na inne negatywne zachowania wynikające z bliskości granicy. Równocześnie dominacja ludności ukraińskiej mogła rodzić w tej społeczności postawy kontestacji, czy wręcz walki z polską państwowością. Preferencje polityczne mieszkańców powiatu były częściowo zależne od polityki władz państwowych, zarówno centralnego, jak i wojewódzkiego czy powiatowego szczebla oraz skuteczności oddziaływania ugrupowań politycznych (w tym również tych, które działały nielegalnie). Borshchiv district in the years 1921–1939 District borszczowski in the interwar period was a part of the Tarnopol province. Due to the geographical situation his residents were exposed to the influence of the communist propaganda as well as could be susceptible to other negative behaviours resulting from the closeness border. At the same time the dominance of the Ukrainian population could give rise in this community to postures of the defiance, whether give fights against the Polish statehood. The political preferences of residents of the district were partly dependent on the politics of the authorities of the state, the both central and provincial or district rank and the effectiveness influences of political groups (in it also of the ones which acted illegally).