Всероссийская научная конференция с международным участием «Гражданская война на востоке России (ноябрь 1917 – декабрь 1922 г.)» (Россия, Новосибирск, 18–20 ноября 2019 г.) - Шишкин, Владимир (Europa Orientalis. Studia z Dziejów Europy Wschodniej i Państw Bałtyckich, 2020)
18–20 listopada 2019 r. w Nowosybirsku odbyła się Ogólnorosyjska konferencja naukowa pt. „Wojna domowa na wschodzie Rosji (listopad 1917 – grudzień 1922 r.)”, w której uczestniczyli zagraniczni badacze. W konferencji wzięło udział około 150 osób z Rosji, Białorusi, Kazachstanu, Polski, Uzbekistanu, Turkmenistanu i Japonii. Podczas sesji plenarnej wygłoszono sześć referatów dotyczących zarówno historiografii, jak i konkretnych problemów z zakresu wojny domowej w Rosji. Drugi dzień obrad został poświęcony pracy w sekcjach uformowanych w oparciu o kryterium problemowo-tematyczne. Konferencję kończyło posiedzenie plenarne, na którym dokonano podsumowania prac, oraz prezentacja tomu materiałów pokonferencyjnych.