III Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Całożyciowe uczenie się – między wolnością a przymusem”, Kielce, 11–12.06.2025 r. - Miko-Giedyk, Justyna (Edukacja Dorosłych, 2026)
W dniach 11–12 czerwca 2025 r. w Kielcach odbyła się Międzynarodowa Konferencja Naukowa zatytułowana „Całożyciowe uczenie się – między wolnością a przymusem”. Była to trzecia konferencja z cyklu „Całożyciowe uczenie się”, zorganizowana przez Wydział Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach pod przewodnictwem prof. dr hab. Agaty Chabior. Współorganizatorami tegorocznej Konferencji byli: Uniwersytet Narodowy im. Jurija Fedkowycza w Czerniowcach, Akademickie Towarzystwo Andragogiczne, Fundacja Tajemniczy Ogród. Prelegenci z 16 krajów, reprezentujący 71 ośrodków naukowych (37 krajowych i 34 zagraniczne), zaprezentowali łącznie ponad 150 referatów. Konferencja odbyła się w formule hybrydowej, umożliwiającej uczestnikom udział zarówno stacjonarny, jak i zdalny za pośrednictwem platformy Zoom. Głównym celem konferencji było stworzenie platformy do wymiany wiedzy i doświadczeń naukowo-badawczych dotyczących całożyciowej gotowości człowieka do podejmowania kształcenia w różnych obszarach i na różnych etapach życia, z uwzględnieniem kontekstów indywidualnych, lokalnych, regionalnych, krajowych i uniwersalnych.