Aktywność artystyczna seniorów jako czynnik kształtujący subiektywną jakość życia – komunikat z badań - Majewska-Kafarowska, Agnieszka; Smugorzewska, Dobrosława (Edukacja Dorosłych, 2026)
Celem artykułu jest analiza znaczenia aktywności artystycznej dla subiektywnie odczuwanej jakości życia osób starszych. Badania przeprowadzono wśród 30 seniorów uczestniczących w zajęciach artystycznych Miejskiego Ośrodka Kultury w Porębie. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem kwestionariusza ankiety oraz wywiadów uzupełniających. Wyniki wskazują, że aktywność artystyczna pełni istotną funkcję w obszarze dobrostanu psychicznego, relacji społecznych oraz poczucia sensu i samorealizacji. Choć badanie miało charakter pilotażowy i opierało się na niewielkiej próbie, uzyskane rezultaty sugerują wysoką wagę analizowanego zjawiska i potrzebę dalszych badań.