Narracje ciszy i ukojenia: terapeutyczny wymiar lasoterapii w życiu dorosłych - Wojciechowska, Zuzanna Ewa (Edukacja Dorosłych, 2025)
Lasoterapia, rozumiana jako świadome, wielozmysłowe przebywanie w lesie w celach regeneracyjnych, staje się coraz bardziej rozpoznawalną formą wsparcia zdrowia psychicznego i psychofizycznego. Celem niniejszego artykułu jest eksploracja zróżnicowanych ścieżek doświadczenia lasoterapeutycznego dorosłych uczestników, uzyskana na podstawie analizy wywiadów narracyjnych. Badanie ukazuje las jako przestrzeń o potencjale terapeutycznym, sprzyjającą redukcji stresu, napięcia emocjonalnego, lęku oraz przeciążenia bodźcami. Narratorzy doświadczają lasu jako miejsca głębokiej introspekcji, regulacji emocji oraz odzyskiwania poczucia bezpieczeństwa i tożsamości w sytuacjach kryzysowych. Siedem wyodrębnionych ścieżek ukazuje różnorodne formy relacji z przestrzenią leśną – od praktyk oddechowych i sensorycznych, przez aktywność fizyczną i survival, po duchowe i symboliczne przeżycia. Wyniki wskazują, że lasoterapia może być skutecznym narzędziem wspierającym proces samorozwoju dorosłych, a także stanowić wartościowy komponent działań edukacyjnych i terapeutycznych.