Wprowadzenie - Stopińska-Pająk, Agnieszka (Edukacja Dorosłych, 2025)
Aktualny numer Edukacji Dorosłych wyróżnia podjęta w nim problematyka. Dominują teksty ukazujące różnorodność przestrzeni edukacyjnych w zmieniającym się świecie, w których uczestniczą współcześni dorośli ludzie. Wraz z próbami werbalizowania nowych definicji pracy będących pochodną wielkich zmian technologicznych, głównie związanych z AI, oraz wydłużającym się czasem ludzkiego życia, konieczność edukacji i uczenia się ludzi dorosłych, jak piszą Andrew J. Scott i Lynda Gratton „stanie się serią działań zaplanowanych na całe życie” (2023, s. 87). I co istotne, wieloznaczność przyszłości z jednej strony, a nieadekwatność starych wzorców z drugiej strony, jak nigdy wcześniej sprawia, iż dorośli głównie poprzez swoją aktywność i zaangażowanie, podejmowane osobiste decyzje kształtują swoje ścieżki uczenia się, edukacji. Za Marc Auge (2010) warto też podkreślić, iż przestrzenie uczenia się, poprzez jej różnorodne formy, krzyżują się i łączą, tworzą, jak z kolei pisze nasza Autorka Hanna Arciszewska, „przestrzenie hybrydalne”. Różne aspekty owych aktywności uczenia się w różnych miejscach i przestrzeniach, nie tylko związanych z pracą zawodową, odnajdujemy w tekstach niniejszego numeru.