Nasilenie depresyjności wśród studentów pedagogiki specjalnej a ich zasoby osobiste. - Duda, Marlena (Edukacja Dorosłych, 2024)
Studenci pedagogiki specjalnej jako przyszli wychowawcy i terapeuci są odpowiedzialni za wsparcie i prawidłowy rozwój swoich podopiecznych, stąd troska o ich sferę psychiczną wydaje się uzasadniona. Przedłużający się stres, ograniczenia, niepokój, stan niepewności co do najbliższej przyszłości oraz widmo bezpośredniego zagrożenia zdrowia i życia są istotnymi predyktorami obniżenia na- stroju i zaburzeń afektywnych, w tym depresji. Celem badań jest analiza związku pomiędzy wybranymi zasobami podmiotowymi a poziomem depresyjności w grupie studentów pedagogiki specjalnej. Wyniki wskazują, że tendencja do depresyjności i zaburzeń afektywnych występuje u osób o istotnie niższych zasobach podmiotowych, przy czym najsilniejsze związki dotyczą takich zasobów jak satysfakcja z życia i optymizm. Zaplanowane i przemyślane, długofalowe działania kształtujące wysoki poziom zasobów moją stanowić kluczową rolę w minimalizowaniu prawdo- podobieństwa występowania zaburzeń depresyjnych.