Zaspokajanie potrzeb seniorów poprzez udział w Uniwersytetach Trzeciego Wieku – analiza opowieści. - Szplit, Agnieszka; Garbat, Anita; Miszczuk, Renata (Edukacja Dorosłych, 2024)
Celem artykułu jest przedstawienie sposobów realizacji potrzeb seniorów i seniorek uczestniczących w działaniach Świętokrzyskiego Klastra Uniwersytetów Trzeciego Wieku (UTW). Członkowie zrzeszeni w klastrze mają możliwość uczestniczenia w różnych aktywnościach fizycznych i intelektualnych, które zaspokajają wiele z ich „milczących potrzeb”. Prowadzone rozważania wykorzystują wyniki ankiety przeprowadzonej wśród 250 osób oraz opowieści seniorów pogrupowane według ujawnionych w ankietach potrzeb zaspokajanych przez udział w UTW. Opowieści ukazują seniorów jako osoby pragnące szeroko pojętej integracji, ale i autonomii; chcących być użytecznymi i szanowanymi członkami społeczności, ale jednocześnie wyrażających docenianie dla wysiłków i pracy innych osób. Bardzo istotną potrzebą, która jest zaspokajana w ramach klastra UTW, jest poczucie bezpieczeństwa, przynależności oraz satysfakcji życiowej.