Innowacje w edukacji dorosłych: komunikat z badań nad doświadczeniami w twórczej pracy dydaktycznej nauczycieli akademickich - Okraj, Zofia (Edukacja Dorosłych, 2024)
Celem opracowania jest przedstawienie wyników badań empirycznych jakościowych nad innowacjami dydaktycznymi będącymi rezultatami twórczej pracy dydaktycznej polskich nauczycieli akademickich. Badania zostały zrealizowane zgodnie z koncepcją teoretyczno-metodologiczną ESA Howarda E. Grubera. W ba- daniach zastosowano wielokrotne studium przypadku z analizą wertykalną i horyzontalną, wywiady semistrukturyzowane oraz analizę zdjęć z zajęć prowadzonych przez innowatorów. Na etapie analizy i interpretacji uzyskanych wyników badań posłużono się modelem Interpretacyjnej Analizy Fenomenologicznej (IPA). Przepro- wadzone badania pozwoliły określić specyfikę i właściwości innowacji dydaktycznych proponowanych przez badanych nauczycieli-innowatorów.