Obywatelskość kobiet wobec deficytu uznania - Nowak-Dziemianowicz, Mirosława (Edukacja Dorosłych, 2024)
Prezentowany tekst próbuje odpowiedzieć na pytanie o blokady aktywności obywatelskiej kobiet, ich społecznego zaangażowania, ich obecności w sferze publicznej. Odwołuje się do różnych definicji obywatelskości oraz do koncepcji uznania A. Honnetha. Analizowana jest w nim relacja uznania jako warunek obywatelskości kobiet, ich partycypacji i zaangażowania. Jest próbą pokazania, iż deficyt uznania, wpisany w rodzinną socjalizację do ról związanych z płcią, oparty na stereo- typowych regułach i normach kultury jest jedną z takich blokad. Konteksty nierówności i dyskryminacji kobiet analizowane są także w obszarze pracy oraz w oparciu o walkę kobiet o uznanie w polityce.