Kształcenie niemedycznego opiekuna osoby starszej – kompetencje i cechy opiekuna - Chabior, Agata (Edukacja Dorosłych, 2023)
Artykuł ma charakter teoretyczno-badawczy, jego celem jest dążenie do określenia optymalnych warunków funkcjonowania ludzi starzejących się i starych w środowisku społecznym i środowisku ich życia przy wykorzystaniu ich zasobów do działania i rozwoju w starości. To wskazanie warunków, czynników i działań sprzyjających, wspomagających starzenie się pomyślne. W badaniach założono, że w działaniach wspomagania seniorów w pomyślnym starzeniu się chodzi o stworzenie ram dobrze realizowanej opieki z jednoczesnym dookreśleniem wszelkich czynników wpływających na jej efektywność, w tym warunków i okoliczności, w których przebiega wraz z cechami i kompetencjami osoby ją sprawującej – opiekuna osoby starszej.