Kształcenie całożyciowe w perspektywie Europejskiego programu na rzecz umiejętności - Kula, Ewa; Pękowska, Marzena (Edukacja Dorosłych, 2023)
W ostatnich latach znaczenia nabiera idea kształcenia cało- życiowego. Dynamicznie zmieniający się rynek pracy, wyzwania związane z rosnącym wykorzystaniem technologii i automatyzacją pracy mają wpływ na zatrudnienie oraz sektory gospodarki. Dlatego jednym z priorytetów edukacji ustawicznej jest zwiększenie udziału osób dorosłych w kształceniu i szkoleniu. Niniejsze opracowanie prezentuje nowy program na rzecz umiejętności ogłoszony przez Komisję Europejską w 2020 roku. Europejski program na rzecz umiejętności, służący zrównoważonej konkurencyjności, sprawiedliwości społecznej i odporności jest odpowiedzią na potrzebę rozwijania przez dorosłych nowych umiejętności potrzebnych w świecie coraz szybciej zachodzących zmian. W artykule dokonano analizy problematyki dotyczącej dynamiki ewolucji znaczenia idei uczenia się przez całe życie. Podjęto także rozważania na temat polityki edukacyjnej w kontekście realizowania jej koncepcji w praktyce oświatowej.