Sprawozdanie z XXXIII Konferencji Naukowej Forum Pedagogów - Achremowicz, Hanna; Pilawska-Gronostaj, Roksana (Edukacja Dorosłych, 2021)
W dniach 26–27 października 2021 roku odbyło się XXXIII Forum Pedagogów, cykliczna konferencja naukowa, która tym razem miała szczególny charakter. Oprócz części stricte naukowej konferencja wrocławska stała się okazją do uhonorowania profesora Jerzego Semkowa, który był jednym z pomysłodawców idei spotkań w ramach Forum Pedagogów. Tematyka tegorocznej konferencji og- niskowała się na problematyce andragogicznej, którą określał tytuł (Z)rozumieć teraźniejszość, myśleć o przyszłości – między wizją a praktyką w edukacji dorosłych. Została ona zorganizowana przez Zakład Edukacji Dorosłych i Studiów Kulturowych oraz Pracownię Metodologii Badań nad Edukacją Instytutu Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego. Konferencja została objęta patronatem honorowym Rektora Uniwersytetu Wrocławskiego prof. dr. hab. Przemysława Wiszewskiego. Patronat naukowy nad wydarzeniem objęło Akademickie Towarzystwo Andragogiczne. Organizację konferencji wspierali: doktorantki Szkoły Doktorskiej (Roksana Pilawska-Gronostaj i Hanna Achremowicz), studenci kierunku pedagogiki, specjalność: Edukacja Dorosłych i Marketing Społeczny oraz członkowie Inter- dyscyplinarnego Koła Naukowego Variograf.