Sprawozdanie z Międzynarodowej Konferencji pt. 100 lat uniwersytetów ludowych w wolnej Polsce (1921–2021), 4–5 października 2021 r., Mierzyn – Szczecin - Bzymek, Agnieszka (Edukacja Dorosłych, 2021)
W dniach 4–5 października 2021 r. miała miejsce Międzynarodowa Konferencja pt. 100 lat uniwersytetów ludowych w wolnej Polsce (1921–2021). Konferencja wyjątkowa. Wyjątkowość ta wyrażała się zarówno w doniosłości samego wydarzenia, jak i obecności wybitnych postaci, tematyce i treściach, niezwykłej atmosferze, jaka możliwa jest w obszarze spotkania badaczy oraz praktyków. Współorganizatorami konferencji byli: Zachodniopomorski Uniwersytet Ludowy w Mierzynie, Wydział Nauk Humanistycznych i Społecznych Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni, Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Szczecińskiego oraz Ogólnopolska Sieć Uniwersytetów Ludowych. Patronat Narodowy Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy w Stulecie Odzyskania Niepodległości wyraził się w odczytanym liście Prezydenta RP skierowanym do uczestników konferencji. Z kolei patronaty honorowe pełnili: Prof. dr hab. Piotr Gliński – Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu, Wojciech Kaczmarczyk – Dyrektor Narodowego Instytutu Wolności. Patronat naukowy objęło Akademickie Towarzystwo Andragogiczne.