Przyczynek do historii uniwersytetów ludowych: Katolicki Uniwersytet Ludowy Buki Marii na tle dziejów Małego Buczka . - Maliszewski, Tomasz; Włodarczyk, Jacek (Edukacja Dorosłych, 2026)
Artykuł prezentuje zapomnianą instytucję oświaty dorosłych działającą w latach 1928–1937 w środowisku wiejskim na terenie Krajny (w części, która po Powstaniu Wielkopolskim pozostała po stronie niemieckiej). Autorzy opisują w nim dzieje Katolickiego Uniwersytetu Ludowego w Małym Buczku, erygowanego przez późniejszego biskupa warmińskiego Maximiliana Kellera. Rozważania na temat tego zakładu oświatowego prowadzone są w kontekście rozwoju uniwersytetów ludowych typu grundtvigiańskiego po południowej stronie Bałtyku w Polsce i w Niemczech. Całość uzupełnia zarys dziejów samej wsi, w której zlokalizowano placówkę, oraz informacje o działaniach podejmowanych przez lokalnych historyków – regionalistów, zmierzających do przypomnienia działalności Grenzland-Volkshochschule Marienbuchen i związanych z nią osób. Do przygotowania opracowania wykorzystano nieznane szerzej materiały źródłowe. Tekst stanowi interesujący przyczynek do dziejów pozaszkolnej oświaty dorosłych dwudziestolecia międzywojennego na polsko-niemieckim pograniczu.