Studentki kierunków pedagogicznych o zdrowiu i jego wartości - Małyska, Aldona (Edukacja Dorosłych, 2026)
W artykule przedstawiono wyniki badań zrealizowanych metodą sondażu diagnostycznego w grupie 143 studentek kierunków pedagogicznych. Przedmiotem dociekań było poznanie, w jaki sposób respondentki definiują kategorię zdrowia oraz jakie znaczenie przypisują wartości zdrowia. Materiał empiryczny zgromadzony został w 2025 roku przy użyciu Listy Wartości Osobistych (LWO) Zygfryda Juczyńskiego oraz autorskiego kwestionariusza ankiety. W opracowaniu przedstawiono zaproponowane przez osoby badane definicje zdrowia, najliczniej opisanego jako dobrostan fizyczny, psychiczny i społeczny człowieka. Analiza zgromadzonych danych ujawniła, że w badanej grupie wartość zdrowia jest doceniana. Zdrowie (3,79) wraz z udanym życiem rodzinnym (4,13) uzyskało najwyższe średnie wyborów, wśród preferowanych wartości najczęściej przypisywane im były rangi pierwsza i druga. Pomiędzy badanymi odnotowano w prezentowanym opisie pewne różnice ze względu na wiek, miejsce zamieszkania oraz ocenę własnej kondycji zdrowotnej, jednak nie były one istotne statystycznie.