Wykorzystanie badań biograficznych w polityce społecznej – perspektywa procesów edukacyjnych i rozwoju społecznego dorosłych - Nosek-Kozłowska, Katarzyna (Edukacja Dorosłych, 2026)
Celem artykułu jest ukazanie potencjału oraz możliwości zastosowania badań biograficznych w kontekście polityki społecznej, ze szczególnym uwzględnieniem ich roli w analizie procesów edukacyjnych i rozwoju społecznego dorosłych. Autor przedstawia uporządkowaną charakterystykę podejścia biograficznego, wyjaśnia metodę wywiadu narracyjnego oraz analizuje znaczenie subiektywnych narracji życiowych jako źródła wiedzy dla polityk publicznych. W artykule podkreślono także znaczenie badań biograficznych w identyfikowaniu nierówności społecznych, wspieraniu rozwoju jednostek oraz projektowaniu rozwiązań edukacyjnych dopasowanych do indywidualnych potrzeb. Artykuł ma charakter teoretyczny i porządkujący, stanowiąc punkt wyjścia do dalszych badań empirycznych w tym obszarze. W pedagogice badania biograficzne odgrywają kluczową rolę nie tylko w doskonaleniu metod nauczania, ale także w kształtowaniu polityki społecznej. Biografie stają się więc nie tylko narzędziem refleksji pedagogicznej, ale także istotnym elementem strategii polityki społecznej, ukierunkowanej na równość szans i integrację społeczną.