Cyfrowa edukacja seniorów: rozwój praktycznych kompetencji cyfrowych na przykładzie działalności Warmińsko-Mazurskiego Zakładu Doskonalenia Zawodowego w latach 2023–2025 - Lisowska, Kinga; Łojko, Majka (Edukacja Dorosłych, 2025)
Artykuł podejmuje temat cyfrowej edukacji seniorów na przykładzie działań Warmińsko-Mazurskiego Zakładu Doskonalenia Zawodowego (W-M ZDZ) w latach 2023–2025.Celem badania było dokonanie naukowej analizy realizowanych metod, form i zakresu aktywności edukacyjnej podejmowanej przez W-M ZDZ na rzecz rozwijania kompetencji cyfrowych i przeciwdziałania cyfrowej ekskluzji osób w wieku poprodukcyjnym oraz identyfikacja celów i zadań projektowych w pracy z seniorami. Zastosowano metodę analizy źródeł wtórnych, obejmujących dokumentację projektową, programy działań oraz sprawozdania z realizacji przedsięwzięć. Przedmiotem szczegółowej analizy były dwa projekty współfinansowane ze środków publicznych i unijnych: „Cyfrowa Edukacja Seniorów” oraz „Szansa na lepsze życie”, realizowane odpowiednio w ramach programu „Aktywni+” oraz Funduszu Europejskiego dla Warmii i Mazur 2021–2027. Wyniki przeprowadzonych analiz wskazują, że W-M ZDZ wspiera rozwój praktycznych umiejętności cyfrowych seniorów, wykorzystując zróżnicowane metody dydaktyczne oraz strategie edukacyjne, dzięki którym uczestnicy nabywają praktycznych umiejętności w zakresie korzystania z usług cyfrowych, komunikacji elektronicznej, bankowości internetowej oraz e-administracji. Realizowane przez W-M ZDZ projekty charakteryzują się wykorzystaniem podejścia polimetodycznego, łączącego tradycyjne formy nauczania z metodami aktywizującymi. Analiza wskazuje również na istotny wpływ działań edukacyjnych na wzrost samodzielności i bezpieczeństwa w sferze cyfrowej osób starszych szczególnie w zakresie e-usług publicznych, komunikacji, zakupów online i bezpieczeństwa cyfrowego.