„Homo digitalis”, czyli nowa antropologia w cyberświecie jako wyzwanie dla edukacji - Chrost, Sławomir (Edukacja Dorosłych, 2025)
Pytania „kim jest człowiek?” i „kim może stać się człowiek?” są fundamentalne dla teorii i praktyki pedagogicznej. Refleksję naukową nad antropologią pedagogiczną warto, a nawet należy podejmować wobec zmieniającej się rzeczywistości. Aktualnie rozwijająca się rewolucja technologiczna i pojawienie się cyberświata stają się głównymi wyzwaniami dla wychowania i edukacji (szkoła i wychowanie „offline” w świecie „online”). Artykuł jest próbą zarysowania tendencji antropologicznych (emancypacja, transhumanizm i posthumanizm oraz antropologia nieograniczona), które mogą leżeć u podstaw nowej wizji świata oraz skutków, do jakich wdrożenie tych tendencji może doprowadzić (zabawa tożsamością, zwielokrotniona, fragmentaryczna tożsamość).