Branżowe centrum umiejętności szansą na kształtowanie umiejętności zawodowych - Mydłowska, Beata (Edukacja Dorosłych, 2025)
Autorowi artykułu przyświecał cel przybliżenia idei funkcjonowania branżowych centrów umiejętności (BCU) jako instytucji wspierających przygotowanie kadr zgodnie z potrzebami nowoczesnej gospodarki w różnych branżach poprzez zapewnienie niezbędnych warunków trwałej i innowacyjnej współpracy biznesu z edukacją zawodową na wszystkich poziomach kształcenia zawodowego, a także wdrożenie koncepcji doskonałości zawodowej w polskim systemie kształcenia zawodowego. Opracowanie uwzględnia zasady tworzenia i finansowania BCU oraz ich zadania jako absolutnej nowości nie tylko w polskim systemie oświaty i szkolnictwa zawodowego, ale też na rynku europejskim.