Biograficzne uczenie się dorosłych na przykładzie modelu edukacyjnego Coenraada van Houtena - Czajkowska, Agata (Edukacja Dorosłych, 2024)
Celem artykułu jest rekonstrukcja modelu „Nowego Ruchu Edukacji Dorosłych” (New Adult Learning Movement – NALM) jako salutogenetycznego podejścia do edukacji dorosłych. Scharakteryzowano podstawy teoretyczne i obszary metodyczne NALM (kształcenie akademickie, doświadczenie życiowe, rozwój du- chowy), które sięgają do założeń antropozoficznych i są ukierunkowane na rozwija- nie poczucia koherencji poprzez wzmacnianie wewnętrznych intencji jednostki do rozwijania woli uczenia się przez całe życie i wspierania zrównoważonego rozwoju integralnej osobowości. Zaprezentowano konteksty uczenia się z własnej biografii i kategorię duchowości w naukach o wychowaniu.