Wprowadzenie - Majewska-Kafarowska, Agnieszka (Edukacja Dorosłych, 2023)
W prezentowanym numerze 2/2022 Edukacji Dorosłych proponujemy Czytelnikom/Czytelniczkom teksty Autorów/Autorek z różnych ośrodków w kraju i za granicą, którzy swoje narracje andragogiczne poświęcili zagadnieniom rozmaicie wpisującym się w aktualia problemów doświadczanych przez współczesnych do- rosłych. Tematyka prezentowanych artykułów – choć nie zawsze bezpośrednio – dotyczy specyfiki ponowoczesnej rzeczywistości naznaczonej nie tylko globalizacją, technologizacją życia codziennego, ale wciąż jeszcze postpandemicznymi problemami determinującymi gospodarki wielu krajów, a zatem życie ludzi. Niestety ta rzeczywistość już niemal od roku ma jeszcze jedną odsłonę, niechlubną, trudną, obnażającą niemoc politycznych mechanizmów wpływu i dosadnie ukazującą specyfikę ludzkiego losu, zawirowań życia. Co prawda wojna nie jest obecna jako główny wątek w prezentowanych artykułach, pojawiają się natomiast takie tematy jak samotność, kształcenie całożyciowe, wypalenie akademickie, kształcenie opiekuna osoby starszej, społeczeństwo wiedzy czy edukacja seniorów.