Bliżej EPALE, czyli przewodnik po laboratorium inspiracji andragogicznych - Sulik, Monika (Edukacja Dorosłych, 2019)
Współczesna rzeczywistość nazywana rzeczywistością cyfrową wymaga od nas ciągłego i błyskawicznego oswajania nowości oraz aktualizowania wiedzy, a tym samym stwarza nam zbyt mało okazji do refleksji. Żyjemy w kulturze przy- spieszenia. Pracujemy w organizacjach uczących się, gdzie jedynym stabilnym punktem odniesienia okazuje się nieustanna zmiana, a pewni możemy być jedynie tego, że wszystko, czego nauczyliśmy się wczoraj, jutro będzie już nieaktualne. Dlatego kluczowymi pojęciami stały się „kształcenie przez całe życie” i „rozwi- janie kompetencji” szerzące się we wszystkich systemach edukacyjnych, przed- siębiorstwach czy organizacjach” (Brinkmann, 2019, s. 11). Nie sposób zatem nie docenić inicjatyw, które z jednej strony stają się wsparciem dla człowieka dorosłe- go w oswajaniu tego co nowe i nieznane, a z drugiej strony stają się katalizatorami refleksyjnego myślenia. Taką inicjatywą, narzędziem o charakterze edukacyjno-rozwojowym oraz niezwykle inspirującą przestrzenią jest dla mnie platforma EPALE