Służba zdrowia Legionów Polskich podczas walk na Wołyniu w 1915–1916 roku - Dutkiewicz, Marek (Dzieje Najnowsze, 2017)
Dotychczasowe opisy i analizy zaciętych walk legionistów na Wołyniu w 1915 i 1916 r. wymagają uzupełnienia o obraz codziennego bytu, zmęczenia, głodu, chorób, stresu i udręczenia towarzyszących żołnierzom na froncie. Pomoc w wytrwaniu w tych warunkach niósł personel medyczny. Tę lukę stara się wypełnić niniejszy artykuł. Przedstawia stan organizacyjny, zadania, problemy i wyniki działania legionowej służby zdrowia. Oparty został na badaniach archiwalnych oraz nielicznych i rozproszonych relacjach. The existing descriptions and analyses of fierce combats fought by legionaries in Volhynia in 1915 and 1916 need to be completed with a picture of everyday existence, tiredness, hunger, illnesses, stress and distress tormenting soldiers in the front line. Help was provided by medical personnel. The present article attempts to fill in this gap, presenting the state of organisation, tasks, problems and results of activities conducted by the -legionary health service. It was based on archival research as well as on sparse and dispersed reports.