Mit armii gen. Berlinga w kinie wojennym PRL w latach 1960–1989 - Polniak, Łukasz (Dzieje Najnowsze, 2017)
Artykuł prezentuje mit armii gen. Zygmunta Berlinga rozwijany w propagandzie i filmie PRL w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych XX w. W tekście wskazano najważniejsze źródła omawianego mitu oraz formy jego artykulacji. Tekst prezentuje cztery główne elementy mitu: armię Berlinga jako armię narodową, obraz żołnierza, mit armii Berlinga jako mit zwycięstwa oraz mit armii Berlinga jako element mitu początku nowej państwowości. Artykuł prezentuje polityczno-historyczną oraz kulturową genezę mitu armii Berlinga. The myth of Gen. Berling in the war movies of the Polish People’s Republic after 1960 The article discusses the myth of the army of General Zygmunt Berling developed in communist propaganda and in Polish movies of the 1960s and the 1970s. The text identifies the main source of this myth and the basic forms of its propagation. The four main elements of the myth are identified: Berling’s Army as a national army, the soldier’s image, the myth of Berling’s Army as a fictional victory and the myth of Berling’s Army as part of the fictional beginning of the new state.