Historyk a wojna. Uwagi na temat Notes sur la guerre… Pierre’a Renouvina - Schramm, Tomasz; Wołos, Mariusz (Dzieje Najnowsze, 2026)
Autorzy omawiają krytyczną edycję ważnego źródła historycznego jakim są wydane we Francji w 2024 r. Notes sur la guerre 1939–1945. La Seconde Guerre mondiale racontée autrement Pierre’a Renouvina, wybitnego francuskiego badacza dziejów stosunków międzynarodowych. To wcześniej nieznane dzieło przygotował do druku następca Renouvina na katedrze w Sorbonie Robert Frank przy współpracy z Maryvonne Le Puloch, stając się tym samym nie tylko edytorem, ale wręcz współautorem publikacji. Wydawcy koncentrują uwagę zarówno na sposobie przekazu oraz narracji Renouvina, będącej interesującą i wartościową opowieścią o II wojnie światowej, jak i na całkiem licznych wątkach polskich.