Polityka demograficzna Nigerii a dywidenda demograficzna. Szansa i zagrożenia - Szadkowski, Paweł (Dzieje Najnowsze, 2026)
Artykuł analizuje znaczenie czynników demograficznych dla pozycji Nigerii w nowym ładzie międzynarodowym. Wskazuje, że szybki przyrost ludności, przy wolnym spadku dzietności, tworzy „okno demograficzne”, które może stać się zarówno źródłem dywidendy, jak i kryzysu społecznego. Tekst analizuje politykę demograficzną od lat sześćdziesiątych XX w., różnice między północą a południem kraju w zakresie kultury, religii i planowania rodziny oraz rolę edukacji i organizacji międzynarodowych. Analiza sytuacji gospodarczej ukazuje, że jeśli Nigeria chciałaby skorzystać ze swojego „okna demograficznego”, powinna odejść od modelu państwa opartego wyłącznie na ropie na rzecz sektora cyfrowego i rozrywkowego (dokonać dywersyfikacji gospodarki). Nigeria posiada gigantyczne zasoby siły roboczej oraz ludzi pragnących podnosić swoje kwalifikacje, co przy odpowiedniej polityce demograficznej i dywersyfikacji gospodarczej mogłoby przekształcić ją w państwo o znaczeniu ponadregionalnym.