Ceny wolnorynkowe produktów pierwszej potrzeby na terenach administrowanych przez Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego - Świerbutowski, Adrian (Dzieje Najnowsze, 2026)
W lipcu 1944 r. wraz z powstaniem Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego przed polskimi komunistami stanęło poważne wyzwanie – aprowizacja. Ludność cywilna poddana ich władzy oczekiwała przyjścia jej z pomocą w zaopatrzeniu w podstawowe produkty, przede wszystkim w żywność, której najbardziej brakowało. Ze względu na słabość tworzącej się dopiero administracji oraz brak planu, problem ten jawił się jako jeszcze trudniejszy do przezwyciężenia. W tej sytuacji rosło znaczenie wolnego rynku, równolegle dopuszczonej do istnienia przez władze komunistyczne. Artykuł stara się przeanalizować sytuację w sklepach i na targowiskach Polski Lubelskiej. Podstawę do tych rozważań stanowią przede wszystkim materiały archiwalne z Archiwum Akt Nowych.