Renesans poznańskich Bambrów (1993–2025), czyli o wykorzystaniu historycznych faktów i budowaniu mitów w procesie kształtowania dziedzictwa małych grup etnokulturowych - Szczepaniak-Kroll, Agnieszka (Dzieje Najnowsze, 2025)
Poznańscy Bambrzy – imigranci z Górnej Frankonii i ich potomkowie od 300 lat współtworzą krajobraz kulturowy Poznania. Zepchnięci na margines po II wojnie światowej, od lat dziewięćdziesiątych XX w. przeżywają renesans swojego dziedzictwa. W działaniach na rzecz jego zachowania odwołują się do historycznych faktów, wokół których konstruowane są kolejne mity. Artykuł pokazuje, że nie dążą do rekonstrukcji przeszłości, lecz interpretują ją, by zapewnić trwanie wspólnej tożsamości. Ich działania wpisują się we współczesne rozumienie dziedzictwa, polegające na wykorzystaniu przeszłości na potrzeby teraźniejszości. Tekst oparty jest na badaniach zaangażowanych, prowadzonych przez autorkę.