Mieszkalnictwo i gospodarka lokalowa w Gdańsku w pierwszej dekadzie powojennej - Bykowska, Sylwia (Dzieje Najnowsze, 2025)
Artykuł przedstawia problem polityki mieszkaniowej w Gdańsku w pierwszym dziesięcioleciu po II wojnie światowej. Obowiązywał wówczas system nakazowej gospodarki lokalowej, polegający na ścisłej reglamentacji mieszkań. Poszczególne partie tekstu omawiają kwestie rozproszenia substancji lokalowej, zarządzania kwaterunkiem oraz sposoby pozyskiwania powierzchni mieszkalnej, w tym: remonty, tzw. doludnianie mieszkań i budowę pierwszych osiedli robotniczych. Autorka zwraca uwagę na portowy charakter ośrodka gdańskiego i jego wpływ na sytuację w sferze mieszkalnictwa, a także niepokoje społeczne na tle warunków bytowych wraz z wybuchem strajku dokerów w 1946 r.