Drabina hierarchiczności wśród więźniów deportowanych z Francji. Case study Drancy, przedsionka Auschwitz - Chrząszcz, Paulina (Dzieje Najnowsze, 2025)
Celem artykułu jest próba zobrazowania możliwości wspinania się po drabinie hierarchii więźniów obozu koncentracyjnego w Drancy, z którego następnie wywożono ich do obozu Auschwitz-Birkenau. Przedmiotem badań są zatem funkcje, które sprawowali więźniowie, jak i instytucje obozowe, w których mogli pracować. Analiza dotyczy francuskich deportowanych, głównie pochodzenia żydowskiego. Wykorzystane w tym artykule źródła to przede wszystkim zasoby Mémorial de la Shoah w Paryżu (oraz oddziału w Drancy), a także dokumenty Instytutu Pamięci Narodowej, źródła filmowe (w tym filmy dokumentalne oraz wywiady oral history poruszające zjawisko hierarchii wśród więźniów).